Работа з боржниками

Програмне забезпечення для роботи з боржниками

На жаль, боржники за надані комунальні послуги були завжди і  будуть в майбутньому. Питання тільки в їх кількості. Точніше в сумі боргу. І важливіше навіть не абсолютна величина суми боргу, а тенденція її зміни: зростає борг або зменшується. 

При створенні програмного забезпечення ми виходили з того, що боржники це люди, а вони бувають різні. Одні просто забувають платити і відкладають на завтра. Інші не згодні з сумою і не будуть платити, поки не розберуться що до чого. Третім шкода часу на відвідування пунктів прийому платежів, тому платять, але рідко. Четверті бідні, у них не вистачає грошей. А ще є злісні неплатники, які принципово не платять там, де можна ухилитися від оплати. Висновок - потрібна класифікація боржників і різний підхід до різних категорій.

З іншого боку, робота з боржниками вимагає певних витрат. Ресурси підприємства обмежені. І не тільки підприємства. Наприклад, якби на всіх боржників відразу підготували позовні заяви до суду, то суд не зміг би прийняти їх всі в справу. 

При роботі з боржниками ми дотримуємося сурової системи. Немає сенсу з місяця в місяць роздруковувати всім підряд однакові загрози, за якими не дотримуються ні до яких дій. Програма БАС дотримується наступних принципів в роботі з боржниками:

1. Поступове збільшення тиску: телефонне нагадування,  письмове нагадування, попередження, заяви в суд, колектори.

2. Різний підхід до різних категорій боржників: не треба загрожувати тим, хто просто забуває платити. Навіщо псувати людям настрій.

3. Відбір для роботи такої кількості споживачів, який можна осилити наявними ресурсами. Не потрібно розсилати тисячі загроз подачі в суд, якщо в суд можна підготувати і передати тільки сотню справ.  

4. Облік всіх стадій роботи. Не потрібно робити письмове попередження, якщо попередньо не було зроблено нагадування.

5. Автоматизація роботи: автододзвін, відбір безлічі споживачів для роботи, підготовка матеріалів для суду.

6. Облік стану судових справ, роботи виконавчої служби, колекторів.

7. Звіти про структуру боргу, статистики і динаміки зміни заборгованості.

Модуль роботи з боржниками може працювати як складова частина системи БАС, або автономно. При його розробці виходили з того, що комунальними підприємствами використовуються різні програми для обліку роботи зі своїми клієнтами. Але далеко не всі програми мають розвинений механізм роботи з боржниками. У такому випадку досить з "БАС-Населення" використовувати тільки модуль для роботи з боржниками, не змінюючи інше працююче звичне програмне забезпечення. Якщо, звичайно, воно влаштовує користувачів.


Детальний опис модуля по роботі з боржниками

 

Приватне підприємство «Науково-дослідне і конструкторсько-технологічне бюро автоматизованих систем» (скорочено ПП «БАС») Частное предприятие «Научно-исследовательское и конструкторско-технологическое бюро автоматизированных систем» (сокращенно ЧП «БАС») Scientific-research and design-technological bureau of automated systems (abbreviated as BAS)