Розрахунок пільг

Пільги

Це одна з найбільш відповідальних і трудомістких завдань в системі ЖКГ. 

Відповідальні вони, тому що пільги компенсуються за рахунок бюджетних грошей. Це означає періодичні перевірки правильності розрахунків, нарахувань і можливі штрафи за допущені помилки. Також жорстко регламентуються терміни подачі відомостей про нараховані пільги. Запізнення може бути причиною у відмові фінансування пільг, тобто збитків підприємства.

Трудомісткість обумовлена безліччю параметрів і складністю алгоритмів розрахунку пільг. При розрахунку пільг в програмі БАС враховуються нормативні положення, які регламентують правила надання пільг, періоди дії пільг, періоди надання послуги, графіки руху людей що користуються пільгами, тимчасові вибуття, акти про відключення. Все це аналізується c урахуванням взаємного накладення різних факторів, що впливають на результат розрахунку. Не допускається багаторазове зняття нарахування за один і той же календарний день.

Алгоритми розрахунку пільг та налаштування правил розрахунку практично не відрізняються для України і для Росії. У частині регіонів в Росії розрахунок пільг виконує соцзахист. Від підприємства потрібні тільки вихідні дані для розрахунків. В іншій частині потрібно робити розрахунок на підприємстві і подавати результати розрахунку в соцзахист. 

В Україні всі підприємства нараховують пільги самостійно. Але складніше - бюрократія. Крім підприємств пільги рахує соцзахист. Підприємство має вивантажити свої результати розрахунку і вихідні дані в бюджетну програму ЕДАРП, використовувану соцзахистом. Там пільги ще раз рахуються. І якщо результати розрахунку розходяться в кілька копійок, то пільга не фінансується. У цьому проблема. І яка б не була досконала наша програма БАС, доводиться в процедурах вивантаження так підганяти вихідні дані, що б спрощений алгоритм розрахунку в ЕДАРП отримав такий же результат. 

В результаті розрахунку ми даємо всі звіти, необхідні для бухгалтерії підприємства, і ті звіти, які вимагає соцзахист. Робимо необхідні вивантаження в електронному вигляді в соцзахист. Приймаємо в електронному вигляді, тобто імпортуємо з соцзахисту файли, що містять відомості про розузгодження в довідкових даних, в результатах розрахунку. 

Приватне підприємство «Науково-дослідне і конструкторсько-технологічне бюро автоматизованих систем» (скорочено ПП «БАС») Частное предприятие «Научно-исследовательское и конструкторско-технологическое бюро автоматизированных систем» (сокращенно ЧП «БАС») Scientific-research and design-technological bureau of automated systems (abbreviated as BAS)